• معرفی کلی
  • بهترین تولیدکنندگان لودر
  • انواع لودر
  • لودرهای چرخ زنجیری
  • لودرهای چرخ لاستیکی
  • بکهولودرها
  • موارد استفاده از لودر
  • نکات اجرایی کار با لودرها

معرفی کلی

لودر از جمله ماشین آلاتی می باشد که تقریباً در تمامی پروژه های عمرانی مانند راه سازی و پروژه های ساختمان سازی به طور وسیع و پر کاربرد از آن استفاده می شود. همین امر اهمیت آشنایی با این ماشین را برای تمامی مهندسان ضروری می کند.

یکی از ماشین‌آلات سنگین با ویژگی‌های منحصر به فرد که در راه‌سازی و معادن استفاده می‌شود، لودر (Loader) نام دارد. لودرها با نصب انواع باکت‌ها (جام‌ها) می‌توانند کارایی و عملکرد متفاوتی را نشان دهند.

بدون وجود انواع لودر نمی‌توان بسیاری از پروژه‌های راه‌سازی و معدنی را به سرانجام رساند. در این گفتار به موارد استفاده از لودر، انواع آن، و نکات اجرایی کار با لودرها که در هنگام استفاده از این ماشین باید رعایت شود می پردازیم.

Loader
انواع لودر وارداتی شرکت بازرگانی آرتا تیام مهام 18

بهترین تولیدکنندگان لودر

امروزه لودر توسط شرکت های گوناگون ماشین سازی تولید می شود که از جمله مهمترین آنها عبارت اند از:

بابکت (Bobcat)
کیس (Case)
کاترپیلار (Caterpillar)
دوسان (Doosan)
هپکو (HEPCO)
هیتاچی (Hitachi)
هیوندا (Hyundai)
جی سی بی (JCB)
جان دیر (John Deere)
کاوازاکی (Kawasaki)
کوماتسو (Komatsu)
کریمر (Kramer)
کوباتو (Kubato)
وولوو (Volvo)
نیوهلند (New Holand)
ایکس سی ام جی (XCMG)

انواع لودر

لودرها به سه دسته تقسیم بندی می شوند که عبارت اند از:

لودرهای چرخ زنجیری
لودرهای چرخ لاستیکی
بکهولودر (back hoe loader)

لودرهای چرخ زنجیری

به صورت کلی ماشین آلات چرخ زنجیری در عملیات هایی استفاده می شوند که قدرت کششی زیادی مورد نیاز می باشد. از جمله عملیات های که قدرت کشش بالایی نیاز دارند می تواند به موارد ذیل اشاره نمود: کندن ریشه درختان، برداشتن کنده درخت ها از مسیر حرکت، برداشتن سطوح سیمانی شکسته شده. عموماً ماشین آلات چرخ زنجیری برای فواصل کوتاه استفاده می شوند.

لودرهای چرخ زنجیری

لودرهای چرخ لاستیکی

این لودرها نسبت به لودرهای چرخ زنجیری دارای سرعت بیشتری می باشند. یکی از دیگر مزایای این لودرها آن است که برای جابه جایی نیاز به بارگیری آنها توسط تریلر نمی باشد. این لودر ها معمولاً برای فواصل بیش از ۱۷۰ متر مورد استفاده قرار می گیرند. این لودر ها همچنین از لحاظ ابعاد گستره بیشتری نسبت به نوع چرخ زنجیری داشته. معمولاً هزینه هر مترمکعب خاکبرداری با استفاده از لودر چرخ لاستیکی نسبت به لودر چرخ زنجیری پایین تر است و این موضوع به دلیل قیمت پایین تر لودر چرخ لاستیکی و هزینه های مصرفی کمتر آن می باشد.

لودرهای چرخ لاستیکی

بکهولودرها

بکهولور در واقع یک ماشین ترکیبی می باشد که دارای یک لودر در جلو و یک بیل کانال کن در عقب است. این ماشین برای عملیات های گوناگون مورد استفاده قرار گرفته که مهمترین آنها به شرح زیر می باشد:

بکهولودرها
  • برای انجام کارها با حجم عملیات کم
  • پی کنی های سبک
  • کانالهای کوچک و متوسط جهت لوله گذاری
  • حمل لوله ها
  • لایروبی
  • برداشتن موانع
  • خاکبرداری های سبک و بارگیری کامیونهای حمل خاک

معمولاً به این ماشین همه کاره کارگاه گفته می شود چون گستره زیادی از عملیات ها را انجام می دهد. همان طور که گفته شد این ماشین یک ماشین ترکیبی می باشد و قادر به انجام کارهایی که لودر و یا بیل مکانیکی می باشند است. همچنین این ماشین توانایی انجام کار بیل مکانیکی و لودر در خاکهای نرم و خاکهای کشاورزی را نیز داراست.

انواع گوناگون بکهولودر عبارت اند از:

  • بکهولودر ثابت
  • بکهولودر گردان
  • بکهولودر کشویی

بکهولودر ثابت، ماشینی است که دارای بیل، لودر و قابلیت چرخش ۱۸۰ درجه باشد.

بکهولودر گردان قادر به کشویی شدن است و نسبت به سایر انواع بکهولودر کمتر حفر می کند. بکهولودر گردان می تواند فاقد بخش لودر باشد. زاویه حرکت چرخشی این ماشین ۲۷۰ درجه می باشد.

بکهولودر کشویی در دو نوع موجود می باشد که این دو نوع عبارت اند از: ﺑﻜﻬﻮﻟﻮدر ﻛﺸﻮﻳﻲ ﻣﻜﺎﻧﻴﻜﻲ ﺑﻜﻬﻮﻟﻮدر ﻛﺸﻮﻳﻲ ﻫﻴﺪروﻟﻴﻜﻲ

موارد استفاده از لودر:

۱-بارگیری ماشین آلات حمل خاک: معمولاً با لودر مصالحی همچون شن، ماسه، خاک معمولی و سنگ شکسته ها داخل کامیون و یا سایر وسایل باربر ریخته می شود و آنها را می توان با لودر پر نمود.

بارگیری ماشین آلات

۲-بلند کردن و جابه جایی بار: به وسیله لودر می توان مصالحی چون آجر، بلوک های سیمانی و سفالی را بلند و در محوطه کارگاه جابه جا نمود.

بلند کردن و جابه جایی بار

۳-خاکبرداری: در عملیات های ساختمانی از لودر برای گودبرداری خاک های سست تا متوسط بسیار زیاد استفاده می شود. لازم به ذکر است که لودر در کندن، جابه جایی خاک، انباشتن و بارگیری کردن آن نسبت به سایر ماشین آلات سریع تر عمل می کند.

خاکبرداری

۴-تمیز کردن سطح زمین: در زمین هایی که خاک آن زیاد سخت نیست و تا حدودی نرم می باشد، از لودر می توان برای کندن و تمیز نمودن محل استفاده نمود. ﺑﺮای ﺑﺮداﺷﺖ ﻧﺎﻫﻤﻮاری ﻫﺎ ﺑﺎﯾﺪ ﺟﺎم ﻟﻮدر ﮐﻤﯽ ﺑﻪ ﻃﺮف زﻣﯿﻦ ﺷﯿﺐ ﭘﯿﺪا ﮐﻨﺪ به این علت که ناﻫﻤﻮاری ﻫﺎ ﺗﻮﺳﻂ ﻧﺎﺧﻦ ﻫﺎ ﺣﻔﺎری ﺷﻮﻧﺪ. ﺑﻪ بیان دﯾﮕﺮ ﺗﺴﻄﯿﺢ ﺑﺎﯾﺪ در ﺣﺎﻟﺘﯽ ﮐﻪ ﺟﺎم در وﺿﻌﯿﺖ ﺗﺨﻠﯿﻪ اﺳﺖ ﺻﻮرت ﭘﺬﯾﺮد (ﺣﺎﻟﺖ ﺗﺨﻠﯿﻪ ﮐﺎﻣﻞ ﺗﻮﺻﯿﻪ ﻧﻤﯽ ﺷﻮد ).

تمیز کردن سطح زمین

نکات اجرایی کار با لودرها

در هنگام بارگیری سنگ های خورد شده معمولاً به لاستیک لودرهای چرخ لاستیکی آسیب می رسد. به همین امر هنگام بارگیری این نوع مصالح بهتر است از لاستیک نوع L5 استفاده شود زیرا این نوع لاستیک ها مقاومت بیشتری دارند و با این عمل عمر لاستیک افزایش می یابد. اگر از لودرهای چرخ لاستیکی بر روی زمین های سنگلاخی استفاده می شود باید حتماً توجه نمود که زمین به خوبی زهکشی شده است. چرا که آب باعث می شود سنگ ها راحت تر به لاستیک نفوذ کنند و باعث پنچری لاستیک شوند. در هنگام کار با لودر های چرخ لاستیکی بهتر است مواد سخت قبل از بارگیری خرد شوند.